Zonnepanelen: een hype of de toekomst?

 

Het is een feit: zonnepanelen worden steeds populairder. Steeds meer huishoudens, bedrijven en scholen volgen de duurzame trend en kiezen voor zonnepanelen op het dak. Een positieve verandering, zonnepanelen dragen namelijk bij aan een schoner milieu en economische groei. Maar is deze stijgende populariteit van zonnepanelen slechts een hype of zijn zonnepanelen echt de toekomst?

Steeds meer zonnepanelen

Mensen kiezen massaal voor zonnepanelen. Dit blijkt uit de onlangs naar buiten gebrachte cijfers van netbeheerder Stedin. Het aantal geregistreerde zonnecollectoren in Nederland is gestegen van 125.000 naar 185.000 adressen. Deze stijging kan verschillende oorzaken hebben. Zonnepanelen worden allereerst steeds toegankelijker voor meer mensen, doordat de prijzen van zonnepanelen in de laatste jaren een stuk zijn gedaald. Daarnaast zijn zonnepanelen efficiënter zijn geworden, waardoor het aanschaffen van zonnepanelen steeds aantrekkelijker wordt. Gemeenten denken dat de stijging van het aantal zonnepanelen te maken heeft met subsidieregelingen en buurtcollectieven. Netbeheerder Stedin denk juist dat de stijging te danken is aan de veranderende houding van Nederlanders tegenover energiegebruik. Nederlanders worden namelijk steeds duurzamer.

Trend van duurzaamheid

Duurzaamheid is volledig van het stoffige imago afgestapt en dit is te merken aan het koopgedrag van Nederlanders. Zo worden biologische en fair trade producten steeds populairder en kiezen steeds meer mensen voor elektrische auto’s. Daarnaast gaat maatschappelijk verantwoord ondernemen een steeds grotere rol spelen binnen het bedrijfsleven. Steeds vaker komen er duurzame initiatieven naar buiten die niet alleen duurzaam, maar ook nog eens hip zijn. Consumenten kunnen er geen genoeg van krijgen. Deze duurzame trend lijkt er een voor het lange termijn te zijn.

Zonne-energie is overal

Zonne-energie wordt inmiddels gebruikt voor steeds meer toepassingen. Niet alleen door het stijgende aantal zonnepanelen op daken, maar ook door de hoeveelheid innovaties met zonne-energie. Zonnepanelen op daken zijn namelijk een goede trend, maar al deze zonnepanelen kunnen niet volledig voorzien in de wereldwijde elektriciteitsvraag. Daarom worden er over de hele wereld nieuwe manieren bedacht om zonne-energie toe te passen in het dagelijks leven. Ook Nederland speelt hierin een grote rol. Zo wordt er hard gewerkt aan de eerste zonnepanelen weg in Krommenie, Noord-Holland. Het gaat om een zonnefietspad van veiligheidsglas, met daaronder zonnepanelen. Vooralsnog wordt er slechts 100 meter van het zonnefietspad aangelegd om het concept te testen, maar als het een succes is, liggen er in de toekomst wellicht een stuk meer zonnepanelen wegen in Nederland en in het buitenland.

Een andere Nederlandse innovatie is het sportveld van zonnepanelen. Alleen in Nederland liggen er al ongeveer 20.000 buitensportvelden. Het sportveld met zonnepanelen bestaat uit kantelende panelen. Zo kan het sportveld worden gebruikt als voetbalveld, basketbalveld of als zonnepanelen. Wanneer de sportvelden niet gebruikt worden, kunnen ze dus energie opwekken.

Nederland en zonne-energie

Ondanks de groei van het aantal zonnepanelen en innovaties in Nederland, lopen we nog ver achter op het gebied van duurzame energie in vergelijking met veel andere EU-landen. Voorbeelden van duurzame energie zijn windenergie, bio-energie en natuurlijk zonne-energie. Het doel dat Nederland heeft afgesproken in het energieakkoord is dat 14% van het energieverbruik duurzaam moet zijn in 2020. Een volledig duurzame energievoorziening is het doel voor 2050. Dit betekent dat er nog wat werk voor de boeg is, aangezien het percentage duurzame energie in 2012 nog op 4,5% lag. Hiermee loopt Nederland achter ten opzichte van andere EU-landen, zoals Duitsland, Zweden en ook België. Een reden hiervoor kan zijn dat in Nederland schone energie niet genoeg is gestimuleerd door de overheid. Duurzame installaties, zoals zonnepanelen, zijn een flinke investering. Subsidieregelingen voor zonne-energie zijn in Nederland vaak kortstondig en ingewikkeld. Hierdoor worden particulieren niet over de streep getrokken. Experts geven aan dat de doelstelling van 14% duurzame energie in 2020 waarschijnlijk niet gehaald zal worden.

Is zonne-energie de toekomst?

De groeiende populariteit van zonne-energie en de doelstellingen van Nederland op het gebied van duurzaamheid geven de indruk dat zonne-energie voorlopig nog niet zal verdwijnen. In tegendeel zelfs, de verwachting is dat de groei van zonne-energie alleen nog maar verder door zal zetten. Zonnepanelen zijn dus zeker geen hype, maar zullen in de toekomst waarschijnlijk alleen nog maar meer en meer worden toegepast.

Related Posts

About The Author