Zonnepanelen of luxere afwerking bij nieuwbouw?

Met kerst komen diverse gespreksonderwerpen voorbij. Zo was 1 van mijn tafelgasten op een conferentie geweest over energiezuinig bouwen en hij begreep eigenlijk niet waarom niet iedereen energiezuinig bouwt.

Waarop mijn antwoord was dat waarschijnlijk niet iedereen zijn prioriteiten bij energiezuinig bouwen liggen wanneer het aankomt op de nieuwbouw van een woning. Maar hoe zit dat nu eigenlijk? Waar geeft iemand liever zijn geld aan uit?

In dit artikel gaan wij uit van het meest simpele voorbeeld van “energiezuinig bouwen” en gaan wij uit van het plaatsen van zonnepanelen op een woning voor een gemiddeld gezin. Natuurlijk zijn er vele andere vormen van energiezuinig bouwen zoals betere isolatie, passieve woningen, HR ketel etc. maar zonnepanelen zijn te plaatsen op vrijwel elke woning en tastbaar voor iedereen.

Volgens hetkanWel kosten zonnepanelen voor een gemiddeld gezin ongeveer 7000 euro, uitgaande van een stroomverbruik van 3500kwh. Volgens milieu centraal kost een kWh gemiddeld 23 cent wat zou betekenen dat u met deze zonnepanelen jaarlijks €805 bespaart en u ze na 9 jaar terug hebt verdient. Na dit 9e jaar bespaart u dus (uitgaande van de huidige energieprijs) €805 per jaar waar u nauwelijks iets voor hoeft te doen.

Echter blijft €7000,–  een flinke investering bij de nieuwbouw van een woning.

In het volgende voorbeeld gaan we uit van een vrijstaande woning met een vloeroppervlak van 200 vierkante meter met een vrij normale afwerking en zodoende bouwkosten van €250.000. De aanschaf van zonnepanelen zou dus bijna 3% extra kosten met zich meebrengen. Voor deze 3% extra bouwkosten kan ook geïnvesteerd worden in een luxere afwerking van de woning.

Om maar een voorbeeld te geven: Er van uitgaande dat zowel een pakketvloer als natuurstenen vloer €100 per vierkante meter kost maakt deze €7000 het mogelijk om de gehele begane grond vloer te voorzien van ofwel een natuurstenenvloer dan wel een parketvloer in plaats van laminaat. Ook kan deze €7000 bijvoorbeeld worden geïnvesteerd in een luxere badkamer of keuken.

Om dan weer terug komen op de hoofdvraag: Waar zou u uw geld aan uit geven bij de nieuwbouw van deze vrijstaande woning? Meer woninginhoud? Luxere afwerking? Of gaat u toch voor de zonnepanelen? 

U kunt uw voorkeur geven in de reacties hieronder, maar natuurlijk ook op Twitter of Facebook.

Related Posts

About The Author