De mogelijkheden, prijzen en voordelen van isolatie

Isolatie is een speciale eigenschap, waarbij warmte of koelte in een ruimte worden vastgehouden, ongeacht de invloeden van buitenaf. Ook kan men door goede isolatie het geluid dempen. Een praktisch voorbeeld is bijvoorbeeld goede isolatie voor een studentenflat, waardoor je niet alles hoort wat er in de kamer naast je gebeurd. Goede isolatie kent enkele interessante voordelen voor ieder huishouden. Voordat het zover is, moet je echter vaak nog wel investeren. Hier lees je meer over de mogelijkheden van isolatie in huis, hoe je dit kan bereiken en welke kosten hierbij komen kijken. Tot slot gaan we in op wat de voordelen voor jou kunnen betekenen en hoe je kan besparen met goede isolatie.

Prijsopbouw voor isolatie

Goede isolatie kan je vaak alleen bereiken door eerst te investeren. Om op het punt van isolatie te komen, haal je vaak een gespecialiseerd bedrijf in huis. Vakmannen gaan vervolgens voor je aan de slag. De kostenopbouw voor isolatie bestaat uit drie diverse factoren, die samen bepalen wat je aan kosten kwijt bent. Om ervoor te zorgen dat je voor een zo laag mogelijke prijs jezelf kan verzekeren van goede isolatie, is het belangrijk om allereerst meerdere offertes bij isolatiespecialisten aan te vragen, doorgaans tenminste 6. Zo kan je goed vergelijken op de prijs en betaal je voor jezelf een aanvaardbaar bedrag.

De drie samengestelde factoren die algemeen genomen de prijs voor isolatie bepalen zijn de volgende:

 • Materiaalkosten: De aanschaf van het materiaal is verantwoordelijk voor 35 procent van de prijsopbouw. Isolatie kan bijvoorbeeld door het gebruik van XPS, PUR of folie. Doe eerst goed marktonderzoek voordat je een keuze maakt voor een bepaald bedrijf. Vaak koop je het materiaal in bij een gespecialiseerd bedrijf die ook de verdere isolatie voor zijn rekening neemt.
 • Arbeidskosten: Verreweg de grootste kostenpost is die voor arbeid. Met 60 procent van de totale kostprijs is dit een belangrijk onderdeel om op te kunnen besparen. Door goed te vergelijken en marktonderzoek te doen kan je hier alvast de eerste besparing afdwingen. Als je van jezelf handig bent, dan kan je ook beslissen om zelf de isolatie te verzorgen, waarmee je ook kunt besparen op deze kostenpost. Je loopt dan wel het risico dat je stappen gaat vergeten.
 • Machines: Bij het isoleren van een woning of ruimte worden doorgaans hoogwaardige machines gebruikt. Je kunt op deze 5 procent enigszins besparen, maar in veel gevallen gaat het om dezelfde type machines. Probeer op basis van de kwaliteit op een gemiddelde kostprijs voor de machines te gaan zitten.

In de volgende diagram is waar te nemen hoe de diverse kostenposten zijn verdeeld.

Kosten isolatie diagram

Wat beïnvloed de prijs (nog meer)?

Naast de drie vaste factoren, zijn er nog andere elementen die bepalen hoeveel je gaat betalen voor de isolatie van je woning of een specifieke ruimte. Deze (extra) elementen kunnen in de gekozen mate zowel positief als negatief uitpakken voor de kostprijs. Soms heb je zelf invloed op deze meerprijzen, soms worden de extra opties aangeraden door de gespecialiseerde bedrijven.

 • Kwantiteit: Wil je de totale woning voorzien van optimale isolatie, of kies voor specifieke ruimtes waar isolatie extra belangrijk is? De kosten voor isolatie worden normaal gesproken berekend op basis van m². Doorgaans geldt ook het principe van lagere gemiddelde kosten, naarmate de klus in omvang toeneemt.
 • Kwaliteit: De dikte van het isolatiemateriaal kan tevens bepalen hoe hoog de kwaliteit van isolatie is. De kwaliteit van het isolatiemateriaal wordt vaak weergegeven door middel van de Rd-waarde en Rc-waarde. De Rd-waarde staat voor de warmteweerstand van het isolatiemateriaal, terwijl de Rc-waarde staat voor het isolerende vermogen van de gehele constructie. Voor diverse plekken in je woning geldt een minimale isolatiewaarde, te zien in de volgende tabel.
Onderdeel van het huis Welke waarde belangrijk? Minimale eisen isolatie
Gevel Rc-waarde 4,5 m2K/W
Vloer Rc-waarde 3,5 m2K/W
Dak Rc-waarde 6,0 m2K/W
 • Materiaal: Er zijn talloze producten beschikbaar op de markt die zorgen voor regelmatige tot goede isolatie. Elk type materiaal kan weer voor andere isolatieprojecten gebruikt worden en heeft tevens een zijn eigen specificaties. De prijs van dit isolerende materiaal wordt berekend op basis van m². In de volgende tabel staat een prijsindicatie van de meest gebruikte isolatiematerialen.
Isolatiemateriaal Meest geschikt voor Prijs per m² (indicatie)
Steenwol Geluidsisolatie spouwmuur €7,50 – €9
Glaswol Isolatie van dak en muur €5 – €8
PUR (kunststof) Isolatie (spouw)muur Vanaf €25
PIR Isolatie van vloer, plat dak, (spouw)muur €12,50
Folie Vloerisolatie €8
 • Plek van isolatie: Je kan overgaan op isolatie van je (plat) dak, muur, vloer of glaswerk. De ene klus is wat dat betreft groter dan de andere klus. Wat dat voor de prijs betekent bij enkele voorbeelden zie je in de volgende tabel.
Plek / type van isolatie Indicatie van de prijs per m²
Spouwmuurisolatie €12,50 – €27,50
Gevelisolatie €120 – €150
Vloerisolatie €10 – €40
Dubbelglas €90
Dakisolatie €30 – €75
Kruipruimte isolatie €15 – €30

Soorten isolatie en waarom?

In bovenstaande tabel zie je de prijzen voor isolatie, bekeken voor verschillende plekken van het huis. Hoe belangrijk is de isolatie op deze plekken van je woning?

 • Spouwmuur: Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur. Het gedeelte tussen deze twee muren noemt men de spouw. Deze voorkomt zaken als vocht- of tochtdoorslag. Het is daarom dat de spouwmuur qua isolatie misschien wel de belangrijkste plek van je woning is. Circa 35% van de vocht en warmte (of koelte) komt binnen via de spouwmuur, of vertrekt juist naar buiten via de spouwmuur. De spouwmuur ziet er in bovenstaande tabel wellicht voordelig uit, maar je moet wel rekening met de grote oppervlakte van spouwmuren bij een woning.
 • Dakisolatie: Via het dak komt 25% van de vocht- of tochtdoorslag naar binnen. Doorgaans hebben vooral platte daken snel te maken met zaken als lekkage en dat heeft vervelende gevolgen. Je wilt daarom voor het dak, of die nu plat of schuin is, zorgen dat de isolatie optimaal is. Door gebrekkige isolatie kan er bijvoorbeeld lekkage ontstaat tussen dakpannen of in de dakgoten van een plat dak.
 • Vloerisolatie: Tevens een belangrijk onderdeel van het huis is de vloer. Circa 15% van de vocht- en tochtdoorslag komt voort uit de vloer. Via de vloer gaat veel warmte verloren, waardoor je in huis extra stookkosten hebt. Door goede isolatie kan je jaarlijks tot 325 Kuub gas besparen, een forse meevaller voor je energierekening. Vloerisolatie voor een gemiddeld eengezinswoning kost overigens in totaal circa 1.200 tot 1.900 euro. Haal de scherpste prijs uit de offertes!
 • Gevelisolatie: Door sommige onderzoekers wordt de gevel ook aangewezen als één van de belangrijkste onderdelen van het huis voor isolatie. Om optimale Co2-reductie te bewerkstelligen is isolatie van de gevel daarom echt nodig. Dit kan door middel van zowel binnen- als buitenisolatie. In huis maak je voor betere isolatie gebruik van een voorzetwand, terwijl je buiten beter kan isoleren met behulp van een nieuwe isolatiemateriaal. Bovenop deze buitenisolatie komt een ander soort gevelbekleding of het isolatiemateriaal wordt weggewerkt met pleisterwerk.
 • Isolatie van ramen (glas): Tot slot heb je nog het glaswerk van je woning. Dubbelglas is al een goede optie, maar de innovaties betreffende de isolatie van glas gaan snel. Tegenwoordig bestaat er al HR+++ glas, zonwerend glas en veiligheidsglas. HR+++ glas staat bekend om zijn extreem hoge isolatiewaarde, terwijl zonwerend glas ervoor zorgt dat de warmte van buiten niet binnen kan komen en er dus de hele dag een gelijkmatige temperatuur in huis is. Er zijn echter meer mogelijkheden met glas.
 • Isolatie van de kruipruimte: Naast algemene vloerisolatie is er ook isolatie van de kruipruimte. Veel problemen, met name met vocht, zijn afkomstig uit deze kruipruimte. Het is daarom goed om te weten dat je het probleem bij de bron aan kunt pakken. Heb je een vochtige kruipruimte van maximaal 50 centimeter hoog? Dan is isolatie van de kruipruimte dé oplossing voor vochtproblemen.

Prijsvoorbeelden isolatie gemiddeld Nederlands huishouden

Met name huizen die voor 1983 zijn gebouwd, maar ook nog huizen van na dat jaar, hebben behoefte aan extra isolatie. Bij de meeste oude huizen is nog geen goede isolatie ingebouwd, waardoor deze vaker last zullen hebben van vochtplekken en tochtgaten. Om je op weg te helpen hebben we enkele prijsvoorbeelden voor isolatie op een rij gezet, gerekend op een gemiddeld Nederland huishouden van 85 m².

 • Vloer: Veel warmte verdwijnt via de vloer naar buiten en dat levert je koude voeten op. Ook trekt vocht via de kruipruimte in je huis. Om je vloer te isoleren zijn diverse mogelijkheden en isolatiematerialen beschikbaar. Je kan bijvoorbeeld isoleren in combinatie met de aanleg van vloerverwarming. Losse isolatie kost je voor een gemiddeld Nederlands huishouden circa 1.250 tot 2.050 euro inclusief BTW.
 • Muur: De spouwmuur is één van de belangrijkste onderdelen van je huis om bij te isoleren, omdat zo’n 35% van alle warmte en vocht naar binnen en buiten gaat via de muren. Voor de spouwmuur is het afhankelijk van de woonsituatie wat de kosten zijn en hoeveel je door goede isolatie op jaarbasis kunt besparen.
Woning Oppervlakte m² Investering (excl. Afwerking) Besparing per jaar
Appartement 30 €550 – €650 €125 tot €500
Tussen/hoekwoning 70 €900 – €1450 €200 tot €900
2 onder 1 kap 100 €1.600 – €1.950 €550 –  €1.000
Vrijstaand 140 €2.200 – €2.750 €675 – €1.250
 • Dak: Ook het dak is een buitengewoon belangrijk onderdeel van je huis. Het dak staat een heel jaar bloot aan regen en wind. De twee voornaamste daken zijn een schuin (hellend) dak en een plat dak. Voor beide soorten daken is het mogelijk om isolatie langs de buiten- of binnenkant te leggen, of natuurlijk beide. Veelal is het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt voor het dak Glaswol of PIR. Ook wordt wel eens gebruik gemaakt van isolatieplaten, maar deze kennen mindere prestaties op het gebied van geluidsisolatie. In onderstaande tabel is een woning met een dakoppervlakte van 75 m² als voorbeeld genomen. De besparing is zichtbaar aan de rechterkant van de tabel.
Type dak/Binnen of Buiten Gemiddelde investering
(per m²)
Besparing op jaarbasis in euro’s
Schuin / Binnen €25 – €50 €425
Schuin / Buiten €40 – €75 €550
Plat / Binnen €30 – €60 €500
Plat / Buiten €75 – €125 €550

Spouwmuurisolatie

Voordelen isolatie

Er zitten nogal wat interessante voordelen aan het laten isoleren van je huis. Wellicht is het ook belangrijk om te weten dat je de investering in isolatie snel terug kunt verdienen, vaak in 5 tot 10 jaar. Vooral voor oudere huizen kan deze terugverdientijd nog sneller verlopen, omdat je waarschijnlijk al jaren veel te veel kosten hebt op je energierekening. Laat je een nieuw huis bouwen, of koop je een huis die is gebouwd na 2005, dan is de kans groot dat veel onderdelen van de isolatie al zijn inbegrepen.

Enkele voordelen van isolatie zijn:

 • Een verhoging van het wooncomfort. Goede isolatie zorgt voor een gezond leefklimaat. Je hebt geen last meer van vocht- of tochtstromen, waardoor de temperatuur in huis 24 uur per dag gelijkmatiger blijft. Ook heb je geen last meer van koude voeten en zal je minder snel verkouden raken.
 • Besparen op je energierekening. Goede isolatie zorgt ervoor dat je energieverbruik daalt tussen de 12% tot wel 25% op jaarbasis. Tel uit je winst op de energierekening aan het einde van het jaar.
 • Snelle terugverdientijd. Het isoleren van je huis is een duurzame investering. De terugverdientijd van isolatie loopt uiteen van 5 tot 10 jaar.
 • Milieuvriendelijk. Isolatie zorgt voor minder energieverbruik en daardoor Co2-uitstoot, hetgeen goed is voor het milieu. Het is ook daarom dat het laten isoleren van je woning vaak wordt gesubsidieerd.
 • Waardestijging voor je huis. Een goed geïsoleerd huis doet het beter op verkoop- en verhuurmarkt. Dat is goed om te weten als je ooit nog verhuisplannen hebt.

Nadelen isolatie

Hoewel je het niet zou denken, bestaan er ook nog nadelen aan isolatie. Uiteraard kan je je indenken dat er mensen zijn die aanhikken tegen de investering die je moet doen voor isolatie, zeker als je dit wilt laten doen voor je hele woning. De kosten op je gehele woning te laten isoleren kunnen oplopen tot boven de €10.000, maar het zorgt er wel voor dat je woning meer waard wordt en je daarbij minder gaat betalen op je energierekening.

Andere nadelen zijn te vinden bij specifieke vormen van isolatie. Zo biedt spouwmuurisolatie grote voordelen, maar mag het helaas niet bij elk huis worden toegepast. Tevens is een spouwmuur gevoelig voor vervuiling en achterblijvend materiaal. Door vervuiling in de spouwmuur kan het isolatiemateriaal niet goed worden verdeeld over de totale muur, waardoor de isolatie niet optimaal werkt. Je hebt daarom extra kosten aan de isolatie.

Zelf doen?

Ben je van plan om je huis te laten isoleren, dan kan je met een beetje handigheid zelf aan de slag. Isoleren is vaak minder moeilijk dan je denkt, dus je kunt het altijd proberen. Op internet is voldoende informatie te vinden over de pijnpunten van elk huis, waarbij het dak en de muren het meeste behoefte hebben aan isolatie. Dit kan van binnenuit, of aan de buitenkant van je woning. Zelf de isolatie verzorgen is echter om meerdere redenen niet aan te raden.

Garantie, service en subsidie

Allereerst heb je bij het zelfstandig isoleren van je woning geen regelingen omtrent garantie. Laat je de isolatie over aan een gecertificeerd bedrijf, dan bestaan er wel interessante garantieregelingen. Daarnaast weet je bij deze gespecialiseerde bedrijven zeker dat het isolatieproces goed verloopt. Doorgaans bieden de meeste gecertificeerde bedrijven een garantieperiode op isolatie aan van 10 jaar. Zijn er binnen deze periode gebreken, dan is reparatie of vervanging door het installatiebedrijf voor jou kosteloos.

Een ander voordeel van de uitbesteding van isolatie aan gecertificeerde bedrijven is de subsidie. Isolatie in je woning is goed voor het milieu en daarom stimuleert de Overheid dit ook door middel van subsidies. Eén van de voorbeelden van deze subsidieregeling is dat het Btw-tarief voor isolatie door een gespecialiseerd bedrijf niet 21% is, maar door de Overheid is verlaagd naar 6%. Daarnaast bieden lokale overheden vaak nog interessante subsidieregelingen, waarvoor speciale potjes bestaan. Tot slot kan je bij de Vereniging voor Eigenaren (VvE) nog 20% van je kosten voor isolatie terugkrijgen in afwisselende periodes. Deze regeling valt onder ‘energiebesparing eigen huis’. Dit potje is helaas bijna op, maar nog niet bij het VvE. Wees er dus snel bij. Lees verder: www.rijksoverheid.nl.

Bespaartips isolatie

Het is prettig om te weten dat je bij een duurzame investering als voor isolatie, zelf al op verschillende onderdelen kunt besparen. Zoals hierboven al gezegd, heb je in veel gevallen recht op interessante subsidieregelingen. Daarnaast zijn er nog andere manieren:

 • Offertes aanvragen: Zoals bij vele andere bouw- en duurzaamheidsprojecten zijn er talloze gespecialiseerde bedrijven die in aanmerking komen om de klus te klaren. Vraag tenminste 6 offertes aan en vergelijk goed de verschillende kosten. Zo kan je al gauw 10% tot zelfs 40% besparen op de aanschaf- en installatieprijs.
 • Kwantumkorting: Hoe groter de klus, hoe eerder bedrijven geneigd zijn om de gemiddelde prijs lager te houden. Laat je bijvoorbeeld niet alleen één ruimte van je woning isoleren, maar gelijk alle ruimtes, dan gaat de gemiddelde prijs bij veel bedrijven door middel van een kwantumkorting omlaag.

Bronnen:
Isolatie.net
Belastingdienst
Rijksoverheid

About The Author