Carport bouwen

Als je een auto hebt dan wil je uiteraard graag dat deze droog staat. Veel mensen hebben een garage maar gebruiken deze vaker als opslagruimte dan dat de auto er ook daadwerkelijk in komt te staan. Wil je toch graag dat je auto beschut staat en dat je in de winter niet hoeft te krabben als het gevroren heeft? Bouw dan een carport. Als je de auto daaronder parkeert heeft deze ook minder te lijden onder de weersomstandigheden en roest minder snel.

Kijk of je een bouwvergunning nodig hebt

Bij de bouw van een carport dien je van tevoren wel rekening te houden met de volgende punten. Ten eerste informeer je op voorhand bij de gemeente of je een bouwvergunning nodig hebt. De regels hiervoor zijn niet in iedere gemeente hetzelfde dus even navragen is verstandig om te doen. Als achteraf blijkt dat je toch een vergunning nodig had en de carport en dan al staat kan dat veel problemen opleveren waar je niet op zit te wachten.

Lees ook: dakisolatie prijzen

Maak een goede bouwtekening

Een carport kun je prima zelf bouwen maar je hebt wel een goede bouwtekening nodig. Deze kun je laten maken door een bedrijf maar als je handig bent kun je dat ook zelf  doen. Ga bij het maken van de tekening uit van het volgende. Kijk goed naar de beschikbare ruimte die er is om de carport te zetten. Meet van tevoren goed uit hoeveel ruimte je hebt. Als de locatie namelijk te klein is om een carport te zetten heb je er niet zoveel aan. Let er vooral op dat je auto er goed onder past maar ook dat je er dan nog normaal in- en uit kunt, anders heb je er nog niets aan. Een carport wordt in de regel vastgezet aan een garage maar als het mogelijk is ook met één kant aan het huis. Dit betekent dat de carport een stuk steviger staat als deze verankerd wordt aan het huis maar dat je dan ook minder palen en balken nodig hebt om het dak op te laten rusten.

Beschikbare ruimte

Kijk ook altijd goed naar welk model carport je kiest. Je kunt er een plat dak op maken maar ook een puntdak behoort tot de mogelijkheden. Een plat dak is voordeliger maar als je voor een puntdak kiest kun je nog een kleine zolder op je carport maken waardoor je meer opbergruimte krijgt. Je kunt een carport maken met open zijkanten maar veel mensen kiezen er ook voor om deze aan de zijkant dicht te maken. Zorg er wel voor dat er altijd lucht binnen kan. Hierdoor komt er altijd frisse lucht binnen en voorkom je vocht maar voorkom je ook dat de auto alsnog bevriest in de winter.

Kies het juiste materiaal

Bij het bouwen van een carport heb je diverse materialen nodig. De palen van de carport hebben steun nodig om te kunnen blijven staan dus daarvoor kies je een goede fundering. Deze kun je zelf maken door betonnen banden in de grond te storten waarop je de palen vastmaakt. Als je ervoor kiest om de palen te metselen zijn deze zwaarder dan wanneer je houten exemplaren neemt. Houd daar ook rekening mee bij de fundering. Zorg dat deze altijd goed waterpas ligt zodat de palen ook recht erop komen te staan. In het geval van hout kun je kiezen voor hardhouten of geïmpregneerde palen. De laatste zijn voordeliger maar hardhouten palen gaan wel langer mee. Zorg er ook altijd voor dat de palen niet in contact komen met de grond want dan rotten ze veel sneller weg door het optrekkende vocht. Een plat dak op de carport maak je het beste dicht met dakleer. Hiervoor komt er geen water onder de carport te staan en blijft deze aan de onderzijde goed droog. Een puntdak kun je ook dichtleggen met dakpannen. Zorg ook voor een goede afwatering met een regenpijp. Sluit deze indien mogelijk aan op de reeds bestaande waterafvoer.

Begin met de bouw

Als je aan alle genoemde factoren gedacht hebt kun je overgaan tot de aanschaf van de benodigde materialen en kan er begonnen worden met de bouw van de carport zodat ook jouw auto straks lekker droog komt te staan. Meer info op verbouwing prijzen.

Related Posts

About The Author