Renoveer de trap

Ben je net verhuisd en nog een en ander aan het opknappen? Daar hoort dan vaak ook de trap bij. In sommige huizen zit er vloerbedekking op de trap die jij er liever niet op zou zien maar misschien wil je dit juist wel graag omdat dit mooi oogt en een trap die anders verveloos is een veel beter aanzien geeft.

Trap zelf schilderen

Een trap kun je op verschillende manieren renoveren. Als de trap alleen verveloos is en er verder goed uitziet, dus bijvoorbeeld geen grote gaten of enorme lijmresten vertoont die er nauwelijks af te halen zijn kun je er ook voor kiezen de trap eerst te schuren en dan netjes te schilderen. Dit is een klusje dat je eenvoudig zelf kunt doen. Als de trap helemaal geschilderd is kun je er ook voor kiezen om er matjes op te leggen. Deze hebben de vorm van een halve maan en je plakt ze vast met behulp van de lijmlaag die op de onderzijde zit.

Trap laten bekleden met vloerbedekking

Is de trap heel erg versleten en is deze niet meer te redden met alleen een nieuw verfje? Dan kun je er ook voor kiezen om de trap opnieuw te laten bekleden of te renoveren. Ook dit kan op meer manieren. Ten eerste kun je ervoor kiezen om de trap te (laten) bekleden met vloerbedekking. Dit kun je zelf doen maar voor een dergelijk klusje dien je wel erg handig te zijn want het valt niet mee om alles netjes dicht te maken zodat het mooi op elkaar aansluit in alle hoekjes van de trap. Indien je het een bedrijf laat doen vraag dan eerst offertes aan voor het bekleden van een trap zodat je weet wat het je gaat kosten.

Open trap renoveren

Een trap bekleden met vloerbedekking kan alleen als het een dichte trap betreft. Heb je een open trap? Dan kun je er voor kiezen om deze enkelzijdig of volledig te renoveren. Bij een enkelzijdige renovatie kies je ervoor om alleen de bovenkant van de treden te renoveren. Je zet er dan nieuwe treden overheen. Als je hiervoor kiest dien je er wel rekening mee te houden dat je bij een open trap ook altijd tegen de onderzijde aankijkt. Als het mogelijk is kun je deze ook schilderen. Dit is zeker aan te raden als de open trap zich in de kamer bevindt. Voor een zoldertrap is het minder erg als je de onderzijde niet doet want daar kijk je niet dagelijks tegen aan. Bij een volledige renovatie van een open trap worden alle kanten netjes voorzien van een volledig nieuwe laag. Deze komt dus zowel aan de bovenzijde van de tree, de zijkanten als aan de onderzijde te zitten.

Dichte trap renoveren

Een dichte trap renoveren is een flinke klus maar dan heb je ook wat. Bij deze renovatie worden op alle treden nieuwe overzettreden gezet maar komen er ook nieuwe stootborden en traplijsten aan te pas. De trap wordt dusdanig afgewerkt dat deze vanaf welke kant je deze ook bekijkt altijd netjes afgewerkt is. Niet alleen de treden kunnen voorzien worden van een nieuwe overzetlaag: dit kan ook gedaan worden voor de zijkanten. 

Maak het veilig

Een trap renoveren kun je zelf doen maar niet alle manieren die je daarvoor kunt toepassen zijn allemaal even eenvoudig of voordelig. De voordeligste manier is zelf schuren en schilderen en er eventueel matjes op plakken of kiezen voor een volledige loper. Let er daarbij wel op dat je zowel de matjes als de loper goed vastplakt of vastzet met een speciaal daarvoor bedoelde constructie. Anders zouden ze los kunnen raken hetgeen voor gevaarlijke situaties op de trap kan zorgen.

Zelf doen of een bedrijf inschakelen

Als je ervoor kiest om de trap volledig te renoveren omdat alleen schilderen niet voldoende is zorg je er het beste voor dat je eerst goed informeert bij verschillende bedrijven wat de mogelijkheden zijn. Als je erg handig bent kun je het ook zelf doen en bespaar je er op die manier zeker geld mee maar houd er rekening mee dat een trap veel hoekjes heeft en het niet makkelijk werkt. Een trap renoveren is bijzonder specialistisch werk dat je over het algemeen beter aan een vakman kunt overlaten. Zij doen het snel maar zorgen er ook voor dat er zo min mogelijk materiaal verspild wordt.

 

Related Posts

About The Author