Moderne architectuur Londen

Bijzondere architectuur bezichtigen is iets wat u als vaste lezer van BouwAlmanak vast en zeker graag doet en waarschijnlijk op vakantie nog vaker dan thuis in Nederland.

Vaak staan in reisgidsen historische gebouwen welke bezienswaardig zijn, maar wordt de moderne architectuur achterwege gelaten en dat is de reden waarom we deze “moderne architectuur in… ” serie zijn begonnen.

De vakantieperiode is ondertussen alweer even achter onze rug maar wegens doorslaand succes gaan wij door met de architectuur reisgids zodat we volgend zomer een reisgids over moderne architectuur hebben van vrijwel alle grote steden. De komende tijd zullen we doorgaan met het zoeken van moderne architectonische bezienswaardigheden in populaire vakantiebestemmingen en daar geven wij u ook nog eens de locatie van het gebouw/object bij.

Na RomeBarcelona en Parijs bezoeken we deze keer Londen. Een stad waar u zeker moderne architectuur kunt vinden.

The Gherkin

We beginnen deze reisgids met een gebouw wat misschien wel het bekendste moderne gebouw van Londen is. Tevens is het een gebouw waar we al eerder iets over hebben geschreven aangezien het gebouwd is door grootste bouwbedrijf ter wereld nummer 7: Skanska AB. U ziet het gebouw zowel in bovenstaande foto als in de foto boven aan dit artikel aangezien het gebouw duidelijk te zien is in de skyline van Londen.

Een Gherkin is een Augurk en het is vrij duidelijk waar de bijnaam van dit gebouw vandaan komt. De officiële naam van het gebouw is overigens 30 St Mary Axe.

30 St Mary Axe is ontworpen door de Britse architect Norman Foster en u kunt het gebouw vinden in het financiële district van Londen, mocht u het gebouw van binnen willen zien en ook nog eens 650 miljoen pond tot uw beschikking hebben dan kunt u een afspraak maken met makelaar Savills want het gebouw staat te koop!

City Hall

Vlak naast de tower bridge treft u de City Hall aan, de werkplek van de burgemeester en zijn Greather London Authority. Dit bestuursorgaan valt te vergelijken met het Nederlandse college van burgemeester en wethouders.

Net als the Gherkin is de City Hall een ontwerp van de Britse architect Norman Foster en ondanks dat het gebouw er super futuristisch uit ziet is het gebouw ondertussen alweer 12 jaar oud.

Het bijzondere ontwerp heeft het gebouw te danken aan een concept van Norman Foster. Foster wilde het buitenoppervlak van het gebouw verminderen om zodoende minder warmte te verliezen en het energieverbruik om laag te brengen.

Tate modern

Wanneer u langs de Theems blijft lopen vanaf de City Hall komt u iets verder aan de rivieroever het museum voor moderne kunst Tate Modern tegen.

Het gebouw is in haar huidige vorm in 2000 geopend nadat het grondig werd verbouwd naar een ontwerp van het Zwitserse architectenbureau Herzog en de Meuron. Tot aan 1981 was het gebouw namelijk een elektriciteitscentrale gebouwd in 1947.

In het gebouw treft u zowel beeldhouw als schilderkunst aan en de permanente collectie is gratis te bezoeken, eigenlijk heeft u dus geen reden om het gebouw niet te bezoeken!

Millenium dome

We sluiten deze reisgids voor moderne architectuur af met een modern gebouw wat wederom aan de Theems is gelegen echter zult u er wel de metro voor moeten pakken aangezien het niet op loopafstand van de vorige twee gebouwen is gelegen.

De Millennium Dome is een gebouw wat ontworpen is om een expositie omtrent het beginnen van het derde millennium te huisvesten. In die hoedanigheid huisvestte het dan ook de “millennium experience” van 1 januari 2000 tot en met 31 december van het zelfde jaar.

Na de expositie heeft het gebouw haar huidige naam “O2” gekregen en u heeft dan ook vast en zeker wel eens gehoord van de “O2 arena”. In de O2 arena hebben reeds vele grote wereldartiesten optredens gegeven waarbij u kunt denken aan Madonna, Bon Jovi en de Spice girls. Naast het gebruik als concerthal worden er sinds 2009 de ATP World Tour Finals gespeeld. Dit is het tennistoernooi waar de beste acht spelers van dat kalenderjaar het tegen elkaar op nemen.

Maar ook als er geen evenement wordt georganiseerd in het gebouw is het zeker de moeite waard om het te bezoeken, of bekijk het tezamen met de vorige twee gebouwen vanaf een rondvaartboot vanaf de Theems.

Wij hopen dat u heeft genoten van dit artikel en wensen u veel plezier toe in Londen!

Related Posts

About The Author