Gemeente en BAM lijnrecht tegenover elkaar in casus Bartenbrug

Aanstaande donderdag moet een arbitragezaak uitwijzen wie moet opdraaien voor de miljoenenstrop in zake den Bartenbrug in Den Bosch. Wordt het de gemeente of aannemer BAM?

Het begon met alsmaar oplopende kosten. Toen volgden de technische problemen. Die bleken uiteindelijk zo ernstig dat de stekker uit het project werd getrokken. Er was veel mis met De Bartenbrug in Den Bosch.

De zaak voor de Raad van Arbitrage voor de Bouw wordt donderdag achter gesloten deuren behandeld. De Raad laat desgevraagd weten dat dit de keuze is van ”één van de partijen”. Uit navraag blijkt dat de gemeente er geen publiek of pers bij wil hebben. Van BAM had die beslotenheid niet gehoeven, zegt een woordvoerder van het bouwbedrijf.

”De gemeente heeft het contract eenzijdig beëindigd, maar rekent niet af”, vat de woordvoerder van het bouwbedrijf de zaak vanuit zijn perspectief samen. Den Bosch hoopt juist een zo groot mogelijk deel van de kosten, in totaal ongeveer 6 miljoen euro, op BAM af te wentelen.

De Bartenbrug over de rivier de Aa zou de oude brug uit de jaren dertig vervangen. Het moest een architectonisch hoogstandje worden tussen het centrum en de Graafsewijk. Maar de bouw werd geteisterd door problemen.

Gemeente en aannemer raakten in conflict over het ontwerp en er bleek van alles mis met het gebruikte staal. In liggers zaten scheurtjes en de tuien die de brug dragen, bleken vervormd doordat ze onder extreem hoge spanning stonden. De veiligheid stond ter discussie.

Functie

Alle problemen kostten verantwoordelijk wethouder Ruud Schouten (GroenLinks) in 2013 zijn functie. Een jaar later trok het college van burgemeester en wethouders de pijnlijke conclusie dat reparatie ”technisch en economisch” niet verantwoord was. De gemeente zegde het contract met BAM op en besloot de brug in aanbouw helemaal af te breken. Nu ligt er een tijdelijke noodbrug.

Eind mei moet een nieuwe aanbestedingsprocedure beginnen en volgens de huidige planning moet in 2016 eindelijk een fatsoenlijke brug over de Aa liggen. De gemeente wil een degelijke, eenvoudige brug en heeft daarvoor 3,6 miljoen euro uitgetrokken.

 

Related Posts

About The Author