Israëlische regering wil geen nieuwbouw

De Israëlische regering staakt haar onderzoek naar de mogelijke bouw van duizenden nieuwe woningen in Israëlische nederzettingen dit bericht de volkskrant zojuist.

De regering liet eerder op de dag weten plannen te hebben voor de bouw van honderdduizenden nieuwe woningen, onder meer op de bezette Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen dreigden naar aanleiding hiervan uit het vredesoverleg te stappen.

Netanyahu liet vervolgens in een verklaring weten dat de plannen geen ‘bijdrage’ zouden leveren aan de nederzettingen en dat ze de joodse zaak alleen maar zouden schaden. De aankondiging leidde volgens de premier tot een ‘onnodig conflict’ met de internationale gemeenschap, net op het moment dat Israël probeert steun te verwerven om de druk op Iran hoog te houden.

Het Israëlische ministerie van volkshuisvesting meldde eerder op de dag haalbaarheidsonderzoeken te laten doen naar de bouw van 600.000 woningen. Volgens de Israëlische actiegroep Peace Now hadden de plannen niet alleen betrekking op de Westoever, maar ook op Oost-Jeruzalem, de door de Palestijnen beoogde hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

De Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat deed zijn beklag over de plannen bij de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie, de Verenigde Naties en de Arabische Liga. ‘Ik heb ze meegedeeld dat als Israël deze plannen doorzet, dat het einde van de onderhandelingen en het einde van het vredesproces betekent’, zei hij eerder dinsdag.

De Verenigde Staten reagereerde eerder op de dag verontwaardigd op de bouwplannen. ‘We zijn hierdoor verrast’, aldus een woordvoerdster van buitenlandse zaken . ‘Voor ons zijn de nederzettingen niet legaal.’ Ook de Verenigde Staten hadden gewaarschuwd dat het bouwplan nadelige gevolgen zou hebben voor de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen.

Bron: Volkskrant

Related Posts

About The Author