5 tips voor het verlengen van de levensduur van uw woning

De levensduur van uw woning is misschien niet iets waar u vaak over nadenkt, maar dit maakt het niet minder belangrijk. De gemiddelde levensduur van woningen in Nederland is 120 jaar. Om zo lang mogelijk optimaal te kunnen genieten van uw woning, zijn er een aantal stappen die u kunt ondernemen om de levensduur van uw woning te verlengen.

1. Gevel- en dakreiniging
Om uw buitengevel te onderhouden, is het verstandig om deze regelmatig te laten reinigen. Uitlaatgassen en bepaalde weersomstandigheden, als regen en wind, kunnen de gevel vervuilen en kunnen op den duur schade aanrichten. Waterschade kan bijvoorbeeld in de stenen trekken en in de winter bevriezen, waardoor de stenen kunnen beschadigen. Daarnaast kan het vocht in de gevel trekken en aan de binnenkant uw muur vervuilen met lekkageplekken. Door het reinigen van de gevel voorkomt u deze schade en verlengt u automatisch de levensduur van uw woning. Naast de gevel is ook het dak een belangrijk deel van de woning. Het dak dient ook regelmatig nagekeken en, indien nodig, gereinigd te worden. De aanhechting van mossen en algen kunnen, zowel op de gevel als op het dak, zorgen voor schade. Bron: gevelreiniging.

2. Impregneren
Om de gevel en het dak te beschermen tegen de verschillende weersinvloeden en daarmee te zorgen dat het minder vaak gereinigd hoeft te worden, kunt u kiezen voor het impregneren van de gevel of het coaten van het dak. Bij het impregneren wordt er een waterafstotend laagje aangebracht op de gevel. Deze bescherming maakt het tevens onmogelijk voor mossen en algen om zich aan de ondergrond te hechten. Het coaten van het dak heeft een zelfde werking als het impregneren. Bij coating kan er eventueel ook worden gekozen voor een nieuwe kleur om zo het dak een nieuwe uitstraling te geven. Zie ook: gevel impregneren.

3. Renovatie
Indien er al enige schade is opgetreden aan de gevel, is het verstandig om zo snel mogelijk over te gaan tot renovatie of restauratie van de gevel. Reiniging is alleen mogelijk indien er vuil is aangetroffen, bij schade is reinigen echter geen oplossing meer. Indien u te lang wacht met het renoveren van de gevel kan de schade zich uitbreiden en dit heeft een negatief effect op de levensduur van de woning. Snel handelen is dus geadviseerd. Zie ook: gevelrenovatie.

4. Verbouwen
Het verbouwen van uw woning kan ook bijdragen aan de levensduur. Door verbouwing worden oude materialen verwijderd en nieuwe materialen aangebracht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vervangen van stucwerk. Stucadoors kunnen uw woning voorzien van nieuw stucwerk, dit beschermt uw woning tegen schade en verlengt ook de levensduur van uw woning. Er kunnen meerdere redenen zijn om uw woning te (laten) verbouwen. Denk bijvoorbeeld aan duurzamer leven, door middel van isolatie, of door een nieuwe uitstraling met een herinrichting van het interieur. Bekijk ook de mogelijkheden van een aanbouw.

5. Schilder uw woning
Ook schilderwerk is belangrijk voor het onderhoud van uw huis. Naast dat vers schilderwerk zorgt voor een frisse uitstraling beschermt het schilderwerk het materiaal, bijvoorbeeld hout of stucwerk, ook tegen vocht en slijtage. Het is aan te raden om schilderwerk buiten gemiddeld elke 5 jaar te vernieuwen en het schilderwerk binnen gemiddeld elke 7 jaar. U kunt zien wanneer het schilderwerk aan vervanging toe is wanneer u de verf ziet schilferen of afbladeren. Daarnaast kan de kleur vervagen of de verf verpoederen. Indien u één van deze signalen herkent weet u dat het tijd is voor vervanging.

De levensduur van uw woning hangt natuurlijk van veel meer factoren af, maar met deze tips bent u goed voorbereid en kunt u de benodigde stappen maken wanneer deze nodig zijn. Het is aan te raden om uw woning goed te onderhouden. In de toekomst heeft u hier tenslotte profijt van.

Related Posts

About The Author