Gazon verticuteren

Benodigdheden:

 • Graszaad
 • Verticuteerhark/ Verticuteermachine
 • Sproeier
 • Geduld

Hoe gaat u te werk?

Verticuteren is een essentieel onderdeel van het gezond en mooi houden van uw gazon. U kunt verticuteren met handgereedschap zoals een verticuteer hark maar voor grotere gebieden is het verstandig om een verticuteer machine te huren of te kopen.

Verticuteren helpt u voornamelijk om het percentage mos in uw gazon te verlagen, het brengt tevens uitlopers van zowel kruipende grassen en onkruid, zoals witte klaver terug.

Verticuteermachines kunt u huren voor een dag, weekend of week. . Als een gazon lang niet geverticuteerd is of misschien zelfs nog wel nooit geverticuteerd is zult u zich verbazen over de hoeveelheid rommel die uit uw gazon komt. Wees echter niet bang – dit is een operatie die uw gazon enkel goed doet. Verticuteren wordt het best uitgevoerd in twee of drie stappen in verschillende richtingen, horizontaal, verticaal en schuin. Voor de eerste stap is het verstandig om de messen niet te diep in te stellen 5mm is hiervoor ideaal. Voor de tweede stap is 10mm ideaal, voor de derde stap kunt u indien nodig uw verticuteermachine instellen op 15mm.

Verticuteren kunt u het beste doen in de herfst. Lichte verticuteer werkzaamheden kunnen echter ook prima plaatsvinden in het voorjaar, gaat u dan uit van slechts 1 stap op 5mm diepte. Dit komt voornamelijk omdat het gras in het voorjaar in zijn meest fanatieke groeiperiode bevindt en het door het verticuteren in het voorjaar hinder kan ondervinden.

 • Stap 1: Controleer uw grasmat.

Het is verstandig om mos en onkruid een aantal weken van te voren reeds te doden met gif wat bij elk tuincentrum te koop is.

 • Stap 2: Maai het gazon.

Maai het gazon erg kort, zo kort mogelijk maar zorg dat het gras nog wel groen blijft. Hoe korter het gras hoe makkelijker het verticuteren zal gaan. Als het gazon voornamelijk bestaat uit mos en onkruid zal er na het verticuteren weinig meer overblijven. Verticuteren kunt u het beste doen wanneer het gazon een beetje vochtig is, niet te nat of te droog.

 • Stap 3: Stel de diepte van de messen in.

Om de diepte van de messen in te stellen gaat u naar een onopvallende plaats op uw gazon. Test hoe diep de messen moeten voordat er mos uit uw gazon komt, meestal is 5mm hier een juiste diepte voor. Schrik niet als er bijna niets van uw gazon over blijft, enkel het mos wordt verwijderd en het overgebleven gras kan prima tegen het verticuteren.

 • Stap 4: Begin met verticuteren.

Voor de eerste verticuteersessie is het goed om lange banen te maken in de lengterichting van uw gazon. Sommige verticuteermachines worden geleverd met een opvangbak, let goed op dat deze opvangbak niet vol zit!

 • Stap 5: Gras opharken.

Voordat u kunt beginnen aan de tweede verticuteersessie is het belangrijk dat u het mos opharkt en verwijderd van uw grasmat.

 • Stap 6: Tweede verticuteersessie.

Probeer op de zelfde onopvallende plek als waar u de diepte van de messen hebt uitgeprobeerd welke diepte voor de tweede sessie gewenst is. Waarschijnlijk is 10mm hier geschikt voor.

 • Stap 7: Indien nodig derde verticuteer sessie.

Nadat u het mos van de tweede sessie hebt opgeveegd kan het nodig zijn dat u nog een derde sessie inlast indien er nog veel mos in uw gazon zit. Meestal is de juiste diepte hier 15mm voor.

 • Stap 8: Gras inzaaien.

Waarschijnlijk kijkt u nu geschrokken naar de resten van uw groene gazon, schrik echter niet! Alles wat eerst groen was en nu is verdwenen was mos of onkruid.

Om echter weer een mooi groen gazon te krijgen is het belangrijk om direct gras in te zaaien en dit aan te lopen waardoor het goed contact maakt met de aarde. ’s Avonds goed sproeien zodat het voldoende water krijgt en binnen no-time heeft u weer een groen gazon! Dit maal zonder mos!

Klik hier als u een hovenier nodig heeft.

 

Related Posts

About The Author