Miljard euro voor de bouw!

Er zit voor opgeteld 1 miljard euro in allerlei potjes bij de Rijksoverheid die bestemd en gereserveerd zijn voor de bouw. Door getreuzel en bestuurlijke rompslomp wordt het geld echter niet gebruikt en ingezet om de bouw uit het slop te trekken.

“Er is gewoon veel geld beschikbaar”, zegt voorzitter van Bouwend Nederland Elco Brinkman. “Dat geld heeft zelfs ook al een duidelijke bestemming, maar blijft om onduidelijke redenen op de plank liggen.” De traagheid bij de overheid kost de bouwsector 8000 banen en bij aanverwante sectoren nog eens 4000 banen denkt Brinkman.

Verduurzaming
Zo is er een pot met 256 miljoen euro, bestemd voor onderhoud en nieuwbouw van scholen. Volgens Brinkman kampt 80 procent van de scholen met verouderde gebouwen en moeten het sanitair en de verwarming worden aangepakt. In verschillende potjes is geld beschikbaar voor verduurzaming van bestaande woningen, opgeteld zo’n 400 miljoen. Voor monumentenonderhoud is 50 miljoen euro gereserveerd. En voor infrastructuur is er 300 miljoen euro toegewezen.

“We hebben 12.000 onnodige werklozen en we voldoen niet aan maatschappelijke vragen, terwijl het geld er op papier wél is”, aldus Brinkman. “Dus laten we ophouden met treuzelen en laten we een aantal essentiële zaken nu gewoon oppakken.”

De bouwsector krimpt dit jaar met 10 procent en remt de economische groei van ons land daardoor af met een half procent. Brinkman beschouwt de bouwsector als het ‘sleepanker’ van de Nederlandse economie.

Bron: www.NOS.nl

Related Posts

About The Author