Moderne architectuur Barcelona

Bijzondere architectuur bezichtigen is iets wat u als vaste lezer van BouwAlmanak vast en zeker graag doet en waarschijnlijk op vakantie nog vaker dan thuis in Nederland.

De vakantieperiode is aangebroken en u slaat vast en zeker een reisgids open over uw bestemming. Nou staan in deze reisgids vaak historische gebouwen welke bezienswaardig zijn, maar vaak wordt de moderne architectuur achterwege gelaten. Daar gaan wij verandering in brengen.

De komende tijd gaan wij moderne architectonische bezienswaardigheden in populaire vakantiebestemmingen uitlichten en daar geven wij u ook nog eens de locatie van het gebouw/object bij.

Deze week de  meest favoriete vakantiestad van Nederlanders (als we google mogen geloven) : Barcelona!

Als u nog nooit in Barcelona bent geweest gaat u vast en zeker de bouwwerken van Gaudi bezoeken, maar Barcelona heeft ook op het gebied van moderne architectuur veel te bieden.

Hotel Porta Fira

We beginnen met een slaapplek voor u in Barcelona mocht u deze nog niet hebben gevonden namelijk het 118 meter hoge Porta Fira hotel. Het hotel ligt vlakbij de haven van Barcelona en tevens vlakbij de binnenstad en is relatief betaalbaar voor een 4* hotel in een grote stad.

Het hotel is ontworpen door Toyo Ito en ligt op het Plaza de Europa in het district Granvia l’Hospitalet, wanneer u in de bovenste van de 28 verdiepingen slaapt heeft u een prachtig uitzicht over de stad.

Hoe bijzonder het gebouw wel niet is valt op te maken uit de grote architectuurprijs welke het heeft gewonnen in 2010. In 2010 won het gebouw namelijk de 2010 de Emporis Skyscraper Award gewonnen.

Natural Gas toren

Een gebouw wat in de skyline van Barcelona vrij dominant aanwezig is is de Gas Natural toren, een van de meest bijzondere wolkenkrabbers ter wereld.

Het gebouw met haar asymmetrische ontwerp is een ontwerp van de spaanse architect Enric Miralles en de Itlaiaanse architect Benedetta Tagliabue.

Het ontwerp is een van de meest besproken ontwerpen in Barcelona van  het vorige decenium, vele inwoners van Barcelona vinden het lelijk terwijl anderen er juist verliefd op zijn.

Uw eigen mening kunt u helaas gedurende uw bezoek enkel vormen op basis van het exterieur aangezien het gebouw gesloten is voor bezoekers.

Agbar Toren

Een ander skyline dominerend gebouw is de Torre Agbar, welke het Spaanse waterleidingsbedrijf Aguas de Barcelona huisvest.

Het ontwerp van de Franse architect Jean Nouvel is zeker net zo besproken als de Gas toren hierboven. De toren van 144,4 meter hoog, bestaande uit 38 verdiepingen, wordt door zijn markante vorm door sommige inwoners van Barcelona vergeleken met een penis. Maar dat werd de op het gebouw gelijkende st Mary Axe toren in Londen natuurlijk ook al meermaals.

De architect heeft zich echter door bekende bouwwerken uit Barcelona laten inspireren, zo lijkt de toren enigszins op de klokkentorens van de Sagrada Família en heeft het iets van de toppen van de berg Montserrat. Daarnaast ziet het eruit als een blauwe waterstraal die uit de grond omhoog komt wat weer van toepassing is op het waterleidingbedrijf dat erin gevestigd is.

Kijkt u zelf wat u er van vind en plan uw route door gebruik te maken van onderstaande kaart:

Barcelona Paviljoen

We sluiten deze reisgids voor moderne architectuur af met een van de bekendste moderne gebouwen van Barcelona namelijk het Barcelona paviljoen van Ludwig Mies van der Rohe.

Het Barcelona Paviljoen is het meest bekende ontwerp van architect Mies van der Rohe welke het gebouw in 1929 heeft ontworpen voor de wereldtentoonstelling van 1929.

Het gebouw deed gedurende de wereldtentoonstelling dienst als het pronkstuk van Duitsland wat betreft architectuur op dat moment. Zoals alle landen een paviljoen hadden deed het Duitse paviljoen eigenlijk met name dienst als ontvangstruimte voor de wereldtentoonstelling.

Het paviljoen is na de wereldtentoonstelling afgebroken maar werd zo gewaardeerd dat het tussen 1983 en 1986 door een groep Spaanse architecten is herbouwd. Ondanks dat u dus naar een replica kijkt is het gebouw zeker de moeite van het bezoeken waard!

Wij hopen dat u heeft genoten van dit artikel en wensen u veel plezier toe in Barcelona!

Related Posts

About The Author