10 hoogste gebouwen 1: Burj Dubai

Bij de hoogste gebouwen ter wereld denken wij al snel aan Dubai en China. Maar is dit juist? Staan alle hoge gebouwen in Dubai of China? Dat gaan wij de aankomende 10 maandagen uit vinden aangezien de Maandag ook in 2014 lijstjesdag wordt! We hopen dat u net zo van dit lijstje zult genieten als van de 10 langstdurende bouwprojecten. Het gaat hier enkel om gebouwen, er zijn ook nog tv en radio masten welke nog hoger zijn dan sommige gebouwen in deze lijst maar deze laten wij buiten beschouwing.

Na 9 weken zijn wij uiteindelijk aangekomen bij de nummer 1 en deze staat wel degelijk in Dubai te weten de Burj Khalifa, ook wel de Burj Dubai Genoemd!

Plaats: Dubai, Verenigde Arabische Emiraten
Bouwjaar: 2010 (Opening)
Hoogte: 828 meter

En we hebben een winnaar welke niet zomaar een winnaar is maar een gebouw wat maar liefst 200 meter hoger is dan de nummer 2 op deze lijst de Abraj al Bait toren! Met haar hoogte van 828 meter is het gebouw al sinds haar oplevering in 2007 het hoogste gebouw ter wereld.

Het gebouw zal overigens wel voorbij worden gestreven wanneer, naar verwachting, in 2018 de Kingdom tower gereed is met haar 1000 meter hoogte.

De Burj Dubai is ontworpen door het Amerikaanse architectenbureau Skidmore, Owings and Merrill welke ook 2 andere gebouwen uit deze top 10 ontwierpen te weten de Willis Tower in Chicago en de Jin Mao Tower in Shanghai.

SO&M hadden overigens bij het presenteren van het ontwerp nog niet bekend gemaakt hoe hoog het gebouw zou worden, gedurende de bouw zag de buitenwereld het gebouw steeds hoger worden en andere gebouwen in hoogte passeren. Zo passeerde het gebouw bijvoorbeeld op 21 juli 2007 de Taipei 101, uiteindelijk is de precieze hoogte van het gebouw na diverse metingen bijgesteld op 829.84 meter.

Het gebouw is overigens niet alleen het hoogste gebouw maar ook het gebouw met het hoogste aantal verdiepingen, te weten 162 waarbij de totale bouwkosten 1.3 miljard euro bedroegen.

Related Posts

About The Author