10 hoogste gebouwen: 10 Jin Mao Building

Bij de hoogste gebouwen ter wereld denken wij al snel aan Dubai en China. Maar is dit juist? Staan alle hoge gebouwen in Dubai of China? Dat gaan wij de aankomende 10 maandagen uit vinden aangezien de Maandag ook in 2014 lijstjesdag wordt! We hopen dat u net zo van dit lijstje zult genieten als van de 10 langstdurende bouwprojecten. Het gaat hier enkel om gebouwen, er zijn ook nog tv en radio masten welke nog hoger zijn dan sommige gebouwen in deze lijst maar deze laten wij buiten beschouwing.

We beginnen deze week met nummer 10: Jin Mao Building

Plaats: Sjanghai, China
Bouwjaar:1999 (oplevering)
Hoogte: 420,5 meter

De Jin Mao Toren zal niet bij iedereen bekend zijn maar was toen het gebouw werd gebouwd in 1999 was het hoogste gebouw ter wereld. Nu trapt het deze lijst af op plaats 10.

Het gebouw is ontworpen door Adrian Smith welke in de volgende weken nog vaker zal worden genoemd als de architect wanneer het gaat om hoge torens. Het gebouw werd bij haar onthulling geroemd om het mixen van de traditionele Chinese cultuur en moderne technieken.

Het gebouw bevat onder andere kantoren, een 5-sterren hotel, en verschillende functies welke voor dag vermaak zorgen. Zoals een observatie deck, tentoonstelling ruimten meeting ruimtes.

Nu zijn wij er niet meer van onder de indruk maar in 1999 waren de liften in dit gebouw de meest geavanceerde ter wereld met een snelheid van 9,1 meter per seconde (bijna 33 kilometer per uur). Daardoor duurt het slechts 45 seconden om van de begane grond tot de 88e verdieping te komen.

Related Posts

About The Author