4 tips voor een veiliger huis

Goede huisbeveiliging is van cruciaal belang om met een veilig gevoel in je eigen huis te kunnen wonen. Inbrekers worden steeds slimmer – niet voor niets lanceerde de overheid afgelopen jaar een landelijke campagne om mensen bewuster te maken van manieren om hun woning tegen inbraak te beschermen. Een veilig huis dat zo min mogelijk inbraakgevoelig is, begint bij jezelf. Daarom vier tips om, zowel in eigen gedrag als in maatregelen aan het huis, mogelijke inbrekers te weren.

1. Maak het ze niet gemakkelijk
De beste manier om inbraken te voorkomen is om obstakels op te werpen voor inbrekers. Alles wat een inbraakpoging kan vertragen, komt hierbij van pas. Het beste is om inbrekers niet eens tot uw voordeur te laten komen. De tuin om een huis heen kan worden beschermd met hekwerk, het liefst gecombineerd met goed slotenwerk. Het is voor inbrekers lastig om geruisloos langs zo’n eerste barrière te komen. Daarbij helpt het als de tuin en de omgeving rond het huis goed verlicht is. Onzichtbaar blijven lukt de potentiële inbreker dan ook niet meer. Maak het inbrekers daarnaast moeilijker door alle ramen en deuren altijd goed af te sluiten, ook de kleinste raampjes, en door de sleutels niet in het slot te laten. Tot slot spreekt het voor zich dat ook het bewaren van een reservesleutel onder de deurmat of bloempot geen goed idee is. Meer van dit soort tips zijn ook te vinden op de door de overheid speciaal hiervoor in het leven geroepen site, onder de campagnenaam “Maak het ze niet te makkelijk”.

2. Altijd iemand ‘thuis’
Inbrekers zijn met name geïnteresseerd in huizen waarvan de bewoners weg zijn. Ze letten dan ook speciaal op tekenen van tijdelijke afwezigheid of vakantie. Het helpt dus om uw huis altijd een bewoonde indruk te geven. Dit kan door bijvoorbeeld een deel van de verlichting ‘s avonds automatisch aan en uit te laten gaan met behulp van een tijdschakelaar. Daarnaast helpt het om de woonkamer pas op te ruimen als u terug bent, niet vlak voordat u weggaat. Gaat u met vakantie? Vraag de buren dan om regelmatig de post op te ruimen en de gordijnen open en dicht te doen. En tot slot een tip in deze tijden van social media: vakantiefoto’s tijdens uw vakantie online zetten is natuurlijk hartstikke leuk, maar wees hier voorzichtig mee; weet een inbreker uw social media account te koppelen aan een woonadres, dan is dus duidelijk dat uw huis onbewoond is.

3. Zorg voor goede sloten
Is uw eigen gedrag ‘inbreker-proof’, dan is het tijd om naar uw woning te gaan kijken. Goede huisbeveiliging begint bij de ramen en deuren, en dus bij degelijk hang- en sluitwerk. Het is hierbij verstandig om te zoeken naar veiligheidssloten met zo veel mogelijk sterren bij het SKG-logo. Extra opties voor raam- en deurbeslag zijn onder meer dievenklauwen, raamboompjes, een kierstandhouder of een barrièrestang. Ook hierbij geldt weer: hoe meer ‘inbraakvertraging’ u weet in te bouwen, hoe sneller een potentiële inbreker zijn poging tot inbraak zal staken.

4. Een alarmsysteem installeren
Bovengenoemde tips hebben allemaal een preventief karakter, en zijn een eerste vereiste voor het zelf zorgen voor een veilige woning. Hierna kunt u altijd nog een stap verder gaan, en dat is door een geschikt alarmsysteem te installeren of te laten installeren. Zo wordt er bij een inbraakpoging alarm geslagen, via een luid alarmsignaal of door een centrale meldkamer van een beveiligingsbedrijf in te seinen. De voordeligste optie is om zelf een simpel basispakket voor een alarminstallatie te kopen. Dit kan gewoon bij de bouwmarkt. Het installeren is zo eenvoudig dat u dit zelf kunt. Wilt u een geavanceerder systeem of meer op maat in huis aangelegd, dan kunt u een beveiligingsspecialist inhuren, die u zowel van advies kan voorzien als de gehele installatie én de verbinding met een meldkamer kan realiseren.

Extra tip: goede research!
Met bovenstaande tips weet u zeker dat u uw huis zo veilig mogelijk hebt gemaakt, en hoeft u niet meer bang te zijn voor inbrekers. De eerste twee maatregelen zijn gratis, de andere twee hoeven helemaal niet zo duur te zijn als u het slim aanpakt. Zorg dan ook altijd dat u eerst goede research doet via internet. Verschillende websites bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om gratis prijzen voor huisbeveiliging op te vragen en te vergelijken.

Related Posts

About The Author