Bouwsector verwacht meer vacatures

Nog nooit eerder dachten zoveel ondernemers in de bouwsector dat het aantal vacatures zal toenemen, dat blijkt uit de laatste cijfers van het CBS.

Het statistiekbureau peilt maandelijks bij ondernemers of zij verwachten dat het aantal vacatures zal stijgen of dalen. Deze vacature-indicator geeft een snelle indicatie van het verwachte verloop van de vacatures in het bedrijfsleven.

Sinds halverwege 2011 verwachtte de meerderheid dat het aantal vacatures zou afnemen. Toch werd de stemming sinds 2013 iedere maand positiever. In juli van dit jaar stabiliseerde deze trend. Sindsdien zijn er evenveel optimisten als pessimisten.

De verschillen tussen sectoren zijn echter groot. Zo waren ondernemers in de bouw in november positiever dan in oktober. Sinds januari 2013 zijn er in die sector iedere maand meer optimisten dan pessimisten. De optimisten zijn bovendien al ongeveer een jaar in de meerderheid. Vorige maand werd onder bouwondernemers zelfs het hoogste niveau bereikt sinds het CBS in 1998 begon met dit onderzoek.

In de commerciële dienstverlening ziet men de boel somberder in. De stemming is daar al maanden nagenoeg hetzelfde en de pessimisten zijn hier nog steeds nipt in de meerderheid.

Related Posts

About The Author