Grootste bouwbedrijven ter wereld: 5 Hochtief AG

Het grootste bouwbedrijf van Nederland is de Koninklijke BAM groep, dit is bekend. Maar wat is nou het grootste bouwbedrijf ter wereld? Aangezien de maandag ook in 2014 lijstjesdag is gaan wij dit de komende 10 maandagen voor u uitzoeken.

Zoals reeds eerder gemeld is de Koninklijke BAM groep met haar omzet van €7.46 Miljard het grootste bouwbedrijf van Nederland. Maar hoe verhoud de BAM zich tot andere grote bouwbedrijven in de wereld?

Wij gaan de komende 10 weken opzoek naar de grootste bouwbedrijven ter wereld. Wij doen dit aan de hand van de omzetcijfers over 2012 aangezien nog niet alle bouwbedrijven hun omzetcijfers over 2013 bekend hebben gemaakt.

Nummer 5:               Hochtief AG
Hoofdkantoor:         Essen, Duitsland
Oprichting:               1874
Omzet 2012:             25.53 Miljard Euro *

Voor nummer 5 in deze lijst met 10 grootste bouwbedrijven reizen we af naar buurland Duitsland waar we in Essen het Duitse bouwbedrijf Hochtief AG vinden.

Hochtief AG is het grootste bouwbedrijf van Duitsland en is werkzaam over de gehele wereld waar het in totaal werk bied aan 70.000 werknemers. Deze werknemers zorgden gezamenlijk voor een omzet van 25.53 miljard euro in 2012 waar dit in 2010 nog “maar” 20.16 miljard euro was.

Deze omzet kwam overigens niet uit thuisland Duitsland, in 2010 kwam maar liefst 80% van de totale omzet uit projecten buiten het thuisland.

Hochtief zal voor veel lezers van BouwAlmanak een naam zijn waar men wel eens van heeft gehoord. Dit komt met name omdat het vaak samenwerkt met Nederlandse bouwbedrijven aan grote bouw- en civieltechnische projecten in Nederland zoals aan het programma Weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA), waar de A1 en A6 onder vielen. Hier werkte Hochtief samen met VolkerWessels, Boskalis, en DIF.

Zoals vrijwel elk groot Duits bedrijf heeft ook Hochtief veel geld verdient aan Hitler en Nazi-Duitsland. Zo heeft Hochtief onder andere de Bunker van Hitler in Berlijn, zijn woonhuis in Berghof, zijn hoofdkantoor en diverse bunkers gebouwd. Daarnaast is er veel geld verdient aan het grootste civieltechnische project uit de Duitse geschiedenis namelijk de aanbouw van het Duitse autobahn netwerk.

Tegenwoordig is Hochtief opgedeeld in 4 divisies te weten:

-Hochtief Amerika (Noord en Zuid-Amerika)
-Hochtief Asia-Pacitic (Azie, Australie etc.)
-Hochtief Europa
-Hochtief concessions

Waarbij concessions zich momenteel met name bezig houd met het bouwen van vliegvelden. Daarnaast bezit het aandelen in de vliegvelden van Athene, Dusseldorf, Hamburg en Sidney.

Het gebouw wat wordt getoond op de foto boven dit artikel is de Elbphilharmonie in Hamburg wat het nieuwe concertgebouw in Hamburg zal gaan worden, het gebouw is een gigantisch project en geen project waar Hochtief trots op is. Het gebouw is in aanbouw sinds 2007 en zou aanvankelijk 77 miljoen euro gaan kosten. Door vele problemen tijdens en voorafgaande aan de bouw zal het gebouw volgens de laaste raming maar liefst 789 miljoen euro gaan kosten.

Related Posts

About The Author