Kabinet verhoogt BTW voor verbouwingen terug naar 21%

Kabinet verhoogt BTW voor verbouwingen terug naar 21%

Het zat er reeds enige tijd aan te komen, maar het einde van het verlaagde BTW-tarief van 6 procent voor de bouw is in zicht. Vanaf 1 juli van dit jaar wordt het tarief terug opgetrokken naar 21 procent, iets wat bij veel mensen en bedrijven niet echt in goede aarde valt. Niet alleen zijn er reeds tal van petities opgezet om de BTW-verlaging langer in stand te houden, daarnaast wordt het kabinet hebzucht verweten. Sommigen gaan nog een stapje verder en noemen het nu reeds opnieuw verhogen van de BTW naar 21 procent een vorm van hebzucht.

Afronding van werken voor 1 juli

In eerste instantie werd nog aangegeven dat verstrekte opdrachten voor verbouwingen voor 1 juli zouden kunnen rekenen op het verlaagde BTW-tarief van 6 procent, ook wanneer een deel van de verbouwingen pas na deze datum kon worden uitgevoerd. Nu blijkt dat echter niet het geval te zijn. Het kabinet heeft namelijk in een statement laten weten dat alle werken die worden uitgevoerd na 1 juli van dit jaar gewoon terug onder de 21 procent regel zullen vallen. Het spreekt voor zich dat bouwbedrijven momenteel met de handen in het haar zitten en vaak de overvolle agenda’s niet kunnen bolwerken.

Verlaagd BTW-tarief

Tot 1 juli van dit jaar konden mensen die verbouwingen (zoals een aanbouw)  lieten uitvoeren aan hun woning genieten van een verlaagd BTW-tarief van 6 procent op de arbeidskosten. Dit scheelt een slordige 15 procent waardoor al snel een besparing kon worden gerealiseerd van ettelijke honderden euro’s. Vooral voor jonge gezinnen was deze besparing uitermate belangrijk. Zij krijgen vanaf 1 juli eveneens te maken met aanzienlijk hogere kosten voor hun verbouwingen waardoor de kans bestaat dat de renovatiewerkzaamheden aan verouderde woningen een terugval zullen kennen. We zijn nu alvast benieuwd hoe de Nederlandse woningmarkt hier de komende periode op zal reageren.

Related Posts

About The Author