Megastal Grubbenvorst wordt gebouwd

Bezwaren van omwonenden tegen de bouw van een gigastal in Grubbenvorst zijn woensdag door de rechter in Roermond afgewezen. De meeste van 43 bewoners wonen net te ver weg om een belang te claimen, aldus de rechtbank.

Bewoners maakten bezwaar tegen de vergunning die de gemeente verleende aan het veebedrijf voor de bouw van de gigastal. Het bedrijf moet plaats gaan bieden aan één miljoen kippen en 35.000 varkens. Ook komen er een slachterij en een mestvergister op het terrein. De rechtbank oordeelde dat de vergunning terecht is verleend. De rechter overweegt bovendien dat het initiatief juist minder stank oplevert dan de bestaande situatie en dat het woon- en leefklimaat goed blijft.

De initiatiefnemers van de nog te bouwen stal zijn blij met de uitspraak. “Dit bewijst dat onze plannen verantwoord zijn. Wij hopen dat de redelijkheid in de discussie rond ons bedrijf terugkeert en dat feiten weer zwaarder gaan wegen dan de emoties”.

Het boerenbedrijf moet het grootste van Nederland worden. Volgens tegenstanders is het bedrijf nog tien keer groter dan bestaande megastallen. De bouw van het megabedrijf is nog niet definitief omdat er nog geen milieuvergunning is.

Related Posts

About The Author