Start bouw grootste windmolen park Belgie

Vandaag is gestart met de bouw van het grootste windturbinepark op land in België. In eerste instantie worden op de Linkerscheldeoever tegen oktober 15 windmolens gebouwd. Op termijn wil men 40 tot 50 turbines neerzetten.

In september 2011 beslisten het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en Maatschappij Linkerscheldeoever om een grootschalig windmolenpark te bouwen op de Linkerscheldeoever. In juni 2013 kreeg de publieke projectvennootschap Wind aan de Stroom de eerste bouwvergunningen binnen, na lange en intensieve onderhandelingen met Belgocontrol en DG Luchtvaart.

Eind vorig jaar werd begonnen aan de fundering en vanaf nu tot oktober wordt gebouwd aan de 115 meter hoge windmolens. De turbines komen bij verschillende bedrijven te staan.

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) woonde het evenement in het voetbalstadion bij. Dat vond plaats voor de start van de wedstrijd tegen Lokeren. Ze zei dat ze gelooft dat zon- en windenergie de nabijgelegen kerncentrales “op lange termijn misschien wel kunnen vervangen”, maar benadrukte dat Vlaanderen nog een lange weg te gaan heeft op het vlak van hernieuwbare energie.

Verder klonk het dat het dichtbevolkte Vlaanderen op vlak van windenergie nog “een heel klein beetje moet onderdoen voor Europa”, al stelde ze tegelijkertijd dat uit een vorige week gepubliceerde vastgoedwijzer van de Vlaamse overheid blijkt dat “we toch nog over heel wat percelen beschikken om molens te plaatsen”, mits een zorgvuldige en overlegde planning.

Marc Van de Vijver (CD&V), de burgemeester van Beveren, benadrukte dat er geen enkele beroepsprocedure werd aangespannen tegen de plannen. Een deel van de windenergieopbrengsten van het Havenbedrijf zal via een fonds worden besteed aan energiebesparende initiatieven bij bedrijven.

Related Posts

About The Author